Reflexions Pausades

Pàgina d'inici » Economia » Ecològic o de proximitat?

Ecològic o de proximitat?

Yago Calbet / @ycalbet

La pregunta que encapçala aquest escrit és cada cop més freqüent i això és positiu, ja que vol dir que cada cop ens preocupem més per l’origen dels aliments i per com s’han produït. Però… què és més important realment, que un aliment sigui ecològic o de proximitat? Per donar-hi resposta, podem repassar què implica cadascun d’aquests criteris i per què tots dos són importants a l’hora d’escollir.

 

eco-o-proximitat

Un aliment de proximitat sovint comporta un recolzament a l’economia local, un impacte d’emissions de CO2 més baix a causa de la reducció del transport i un major coneixement de l’origen i la producció de l’aliment. També pot implicar una aposta per les varietats locals, uns vegetals que durant anys han evolucionat adaptant-se al clima local a partir dels exemplars més resistents i també saborosos.

D’altra banda, un aliment ecològic -amb certificat o sense- ens garanteix que pel seu cultiu no s’han alliberat elements tòxics que redueixen la biodiversitat i ataquen la fertilitat del sòl. A més, també ens asseguren que no ingerim les restes d’aquests pesticides químics i que mengem productes més frescos i amb un valor nutricional més elevat[1].

En el context actual, alguns actors han optat per promoure un dels dos criteris i ignorar l’altre. Alguns establiments i elaboradors s’han acollit a l’etiqueta d’ecològic i actualment comercialitzen aliments vinguts d’arreu de l’Estat i també de l’estranger, uns aliments que en molts casos també es podrien obtenir a casa nostra. Tot i que la petjada ecològica total pot arribar a ser força inferior en una producció ecològica però llunyana (especialment en ramaderia), cal ser conscients que aquell aliment haurà estat transportat centenars o milers de quilòmetres -contaminant i afectant-ne la qualitat- i crearà una competència molt negativa per la pagesia local. En definitiva, un producte ecològic i llunyà pot tenir un impacte negatiu al món rural de la nostra zona.

Per contra, altres agents estan adoptant la promoció de la proximitat com a element únic, arribant fins i tot a desprestigiar tot allò que sigui –o es digui- ecològic. És clar que allò produït a prop de casa té uns beneficis intrínsecs, però això mai pot ser un criteri absolut. Imaginem-nos, per exemple, la carn de porc a la comarca d’Osona: malgrat que pugui fomentar l’economia local (en aquest cas, sovint a costa de condicions laborals molt qüestionables), els efectes de produir aquests aliments poden ser desastrosos per al medi ambient local. I el mateix cas el podríem trobar amb cultius extensiu convencionals que comprometen els recursos hídrics per sobreexplotació i que enriqueixen bàsicament a les grans empreses del sector. En definitiva, els efectes de l’agricultura i la ramaderia sobre un territori poden ser totalment contraris a l’ecosistema i al benestar de la població local que hi viu.

Per tot plegat, un aliment de proximitat o ecològic serà millor que un de produït convencionalment molt lluny de casa. És a dir, que els dos criteris suposen un valor afegit respecte a un aliment que no sigui ni ecològic ni de proximitat. Però al mateix temps, voler prioritzar la proximitat en perjudici de l’ecologia o a la inversa no té cap sentit, ja que que tots dos són estan estretament lligats i representen pilars essencials d’una mateixa base: una producció d’aliments sana, justa i respectuosa amb el medi ambient.


[1] Puig i Roca, J., Comparativa entre creixement i valor nutricional d’enciams de varietats locals, 2012.

 


6 comentaris

  1. Jordi Bonet ha dit:

    Bon article, amb un títol provocador, ben raonat, clar i concís. Afegiria la reflexió sobre alguns aliments que no poden ser les dues coses i a les hores sí el consumidor ha de triar: ecològic o proximitat. També hi ha una darrera opció. Substituir.lo o eliminar,lo de les nostres receptes.

    M'agrada

  2. Antoni Soler Ricart ha dit:

    Yago! Molt bona reflexió sobre una qüestió amb la que topem sovint.

    M'agrada

  3. Roger ha dit:

    Per mi el tema és senzill:
    Sempre ecològic i de proximitat.
    De vegades la proximitat és Itàlia, però pq aquí no en trobes. Mal menor.
    De proximitat “per se” per a mi ja no te sentit, donca hi ha molta producció ecològica relativament aprop per un gran percentatge de productes de consum (no només alimentació) diaris.

    Si no és ecològic, però és de proximitat, millor no consumir-lo, si hi ha un ecològic d’una mica més lluny. Canviant els hàbits de consum ( per ecològics) fomenten que cada cop n’hi hagi més, més aprop.

    M'agrada

  4. Dani ha dit:

    Hola,

    Voldria fer una aportació en el sentit que no es pot etiquetar un producte com a ecològic, biològic o orgànic, ni publicitar-lo com a tal, si no està degudament certificat. La certificació és la garantia.

    M'agrada

    • Yago Calbet ha dit:

      Hola Dani

      Efectivament, a nivell legal no es pot publicitar un producte com a ecològic si no compta amb un certificat oficial (aquí el CCPAE).
      Amb tot, a casa nostra hi ha força explotacions agroramaderes que, malgrat produir de forma ecològica, no compten amb cap certiticat oficial per diversos motius: econòmics, ideològics, per temps de dedicació…
      D’altra banda, existeixen el Sistemes Participatius de Garantia (ex. Xarxeta de Productors Agroecològics), que sovint són fins i tot més estrictes en protecció ambiental i social, i que en algunes zones del planeta estan força desenvolupats.

      M'agrada

  5. Quim ha dit:

    Molt interessant llegir ben explicat el que una ja havia reflexionat sense posar-li les paraules exactes.

    Quan comprem ecològic llunya o de proximitat no ecològic, la clau és fer saber al productor de proximitat que té una venda potencial en ecològic. Per fer de palanca cap a la transició.

    Salut!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: